Folyékony fejtrágyák, lombtrágyák és biostimulátorok

A szélsőséges időjárási körülmények egyre nagyobb kihívást jelentenek a gazdálkodóknak. A hol túl bőséges, hol igen csekély mennyiségű, ráadásul szinte teljesen kiszámíthatatlanul hulló, csapadék és a hőmérséklet emelkedés miatt, romlott a szilárd műtrágyák hasznosulása.

Ez tette szükségesség a folyékony, lombon keresztüli növénytáplálás kifejlesztését, melyek gyorsabban, célzottabban tudnak hasznosulni a növényekben.

Folyékony fejtrágyák

Palettánkban 2 olyan gyártó terméke érhető el, melyek a legkeresettebbek és a legnagyobb biztonsággal használhatók a magyar piacon. Többször tesztelték őket a megengedett határérték kétszeresével is alkalmazva, de semmilyen perzselő hatást nem fejtettek ki – a tesztek azt is bizonyították, hogy a javasolt felső dózisnál nagyobb mennyiség nem tud jelentős termésnövekedést elérni. A 3. gyártó terméke új fejlesztés, a piacon elérhető legmagasabb SO3 tartalma a kalászosok stressztűrését növeli meg!

Összetételük pedig nem csak magas 30% N tartalma miatti termésnövelő hatást biztosítják, hanem magas MgO és SO3 tartalma segíti a növény zöldtest-képződését és növeli stressztűrő képességét.

Azospeed Amino (N 300 g/l + SO3 67 g/l + MgO 33 g/l)

Voligop N EXTRA (N 260 g/l + SO3 28 g/l + Mo 0,47 g/l)

Supremo L 275 N + S + Mg (N 275 g/l + SO3 102 g/l + MgO 30 g/l)

Lombtrágyák

Gyakran azonosítjuk minden olyan termékkel, melyeknek dózisa 1-20 liter, permetezéssel egy menetben kiadható növényvédő szerrel s egyszerűen megfogalmazva, azért alkalmazzuk, hogy a növény több termést adjon. Ez azonban tévedésekre adhat okot.

Vannak készítmények, amelyek tápanyagokat tartalmaznak, ezeket hívjuk LOMBTRÁGYÁknak. Összetételük teljesen változó, vannak mono (egy hatóanyagú) és komplex (teljes hatóanyagsor) hatóanyagú készítmények.

Biostimulátor

Vannak készítmények, melyek célja a növény tápanyagfelvételének serkentése, stressz esetén regenerálása vagy stressztűrésének növelése. Ezeket összefoglaló néven biostimulátoroknak hívjuk. Ezek a leggyakrabban emlegetett alga, huminsavas, aminosavas összetételű anyagok. Optimális körülmények között ezek az anyagok is képesek termésnövelésre, sőt, érés előtti időszakban kalászosokban, napraforgóban különösen ajánlottak!

Manapság a piac igényeinek kielégítésére megjelentek a KOMBINÁLT készítmények, összetételükben tápelemeket + stimuláló hatású anyagokat is tartalmaznak. Viszont ezek sajnos gyakran mehetnek egymással szemben, ugyanis a fizika nem enged meg mindent. Minden oldatnak van egy maximális telítettsége, melyben ha az egyik összetevőt növelem, akkor a másikat csökkentenem kell. Ezáltal a készítménynél dózisnövelésre van szükség, ezáltal drágulhat a technológia, de egy francia gyártónak sikerült ezt hatékonyan ötvöznie!